PHARE PHAKA – NEHÉZ SZÁRNYAK: KORTÁRS CIGÁNY IRODALMI PROJEKT

Egyesületünk támogatást nyert a  Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság roma kulturális pályázatán, kortárs cigány irodalmi antológia létrehozására, megjelentetésére és népszerűsítésére.

Az antológia tematikáját tekintve 4 fő pillérre épül. Ezen témák mindegyike lehetővé teszi a cigány alkotók számára, hogy sajátos aspektusból közelítsenek a hazaszeretet, az identitás és a szakmai élet kérdéseihez:

1. „Hazaszeretet és Roma Identitás”: a roma írók szemszögéből vizsgálja a hazaszeretetet és az identitást. Az írások lehetnek élménybeszámolók, versek, vagy novellák, amelyek tükrözik a szerzők kapcsolatát Magyarországgal és az ebből fakadó roma identitásukkal.
2. „Hagyomány és Modernitás kéz a kézben”: A fókuszban a roma írók olyan történetei állnak, amelyek bemutatják, hogyan tud a hagyomány és a modern életstílus egyszerre jelen lenni az életükben. A művek segítenek eloszlatni a sztereotípiákat és bemutatják a roma identitás sokoldalúságát.
3. „Életpályák és szakmai utak”: olyan történetek és élmények, amelyek a roma emberek különböző szakmai utazásairól szólnak. Lehetnek olyan írások, amelyek bemutatják a sikeres roma vállalkozókat, művészeket vagy szakembereket, és azokat a kihívásokat, amelyekkel szembesültek.
4. „Kultúraközi Hidak Építése: Roma emberek a nagyvilágban”: Az antológia nemcsak a helyi, hanem nemzetközi színtéren is bemutathatja a roma szakemberek élettörténeteit. Hogyan építik a kultúraközi hidakat, és hogyan viszonyulnak a hazájukhoz és a globális identitáshoz?